Vad är spelberoende?

Spelberoende är ett starkt beroendetillstånd som gör att den drabbade har svårt att kontrollera sin lust att spela om pengar. Olika beroendeformer ger samma effekter på hjärnan oavsett om det rör sig om spel, narkotika eller alkohol. När man intar en drog eller utför en handling (spel) aktiveras hjärnans belöningssystem och det produceras en signalsubstans som kallas dopamin, vilket skapar ett välbefinnande och en känsla av tillfredsställelse. Vissa väljer att kalla det ”kick”. Dessa positiva minnesbilder etsas fast i storhjärnsbarken och minnet av tillfredsställelsen gör att du vill göra det igen. Dessa minnen kan sitta kvar under lång tid och kan utlösas efter mycket lång tid av avhållsamhet.

Den här belöningseffekten är en del av det primitiva motivationssystemet hos människan. Det har till uppgift att försäkra sig om att viktiga överlevnadsbeteenden uppfattas som belönande.

Ju snabbare belöningen kommer, desto större är risken för att utveckla beroende. Snabb och direkt respons på en handling gör att man gärna vill upprepa den. Det är alltså ingen slump att spel som Internetpoker och Vegas-maskiner fostrar många spelberoende just nu!

Det finns vissa gemensamma kännetecken för ett beroende, oavset om det handlar om substanser som alkohol, narkotika och läkemedel eller om beteenden som spel om pengar, dataspelande eller shopping.

Mycket mer om detta på spelnykter.se som beräknas öppna inom kort…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s