Finansministern är stressad

Finansministern meddelade idag på GP Debatt att regeringen nu fattar beslut om att utvidga uppdraget i den statliga spelutredning som pågår. Sedan tidigare har spelutredaren i uppgift att ta fram lagförslag på hur en stärkt och moderniserad spelreglering kan komma att se ut.

 Nu får dessutom spelutredningen i uppdrag att också bedöma förutsättningarna för en försäljning av vissa delar av svenska spels verksamhet, det vill säga de spelformer som kan anses vara mindre farliga. Man skall bedöma om det är lämpligt med tanke på sociala skyddsaspekter och de skyldigheter som följer av EG-rätten. 

Anders Borg vill egentligen behålla spelmonopolet och de enorma intäkter som Svenska Spel årligen genererar. Han inser dock nu att EU sannolikt inte kommer att göra undantag från principen om fri konkurrens med tanke på att argumenten om social skyddshänsyn inte har bitit på kommissionen. Han tvingas därför nu till denna halvmesyr. Nu måste staten ge bolaget nya, tuffare direktiv vad gäller spelansvarsfrågor så att de även fortsättningsvis kan argumentera om sociala skyddshänsyn. De måste ju kunna motivera att de är lämpliga att äga och administrera de lönsamma ”farliga” spelen om de vill behålla merparten av de miljarder som Svenska Spel årligen genererar. 

Spelansvarsåtgärder omfattar marknadsföring, utbud, tillgänglighet, spelens utformning, övervakning och kontroll. Oavsett vem som äger firman så skall det syfta till att skydda medborgarna från att fastna i missbruk och beroende. Jag kommer att, under de närmaste veckorna, här på bloggen, presentera ett antal konkreta förslag på åtgärder som jag anser behöver genomföras för att Svenska Spel verkligen skall kunna leva upp till devisen ”ansvar före vinst”. Åtgärderna kan komma att innebära en del uteblivna intäkter för vårt statliga spelbolag men vi vill ju alla ha en sund och ansvarstagande spelmarknad??

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/spelmissbruk” rel=”tag”>spelmissbruk</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/spelberoende” rel=”tag”>spelberoende</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/spelansvar” rel=”tag”>spelansvar</a>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s