”Spelkoll” bör vara obligatoriskt!

spelkoll2Jag kommer under de närmaste veckorna att här på bloggen  presentera ett antal förslag på åtgärder som jag skulle vilja se att Svenska Spel genomför eller förändrar.

Det syftar till att värna om folkhälsan och att leva upp till de överordnade syften som följer av den Svenska spelregleringen: att motverka spelmissbruk, beroende och kriminalitet. Mitt första förslag är att göra det avancerade hjälpverktyget ”spelkoll” obligatoriskt för alla spelare.

Svenska Spel lanserade i juni 2007 ett avancerat spelansvarsverktyg i syfte att förebygga osunt spelande – ”Spelkoll”. Det är ett sofistikerat verktyg som är utvecklat av Svenska Spel i samarbete med spelinstitutet och ICU Intelligence som skall hjälpa den enskilde spelaren att minimera risken att utveckla ett problemspelande. Detta hade varit ett strålande exempel på ett spelansvarsprojekt i framkant om det inte hade varit så att det bygger på frivillighet. De allra flesta spelare hamnar inte i problem. 95 % av Svenska Spels kunder är friska spelare med förmågan att prioritera och att sätta och hålla gränser. De ser därför heller inga hinder att frivilligt ansluta sig till denna tjänst.

Problemspelarna däremot vet inte ens om att möjligheten finns. De läser inte om och är inte intresserade av hjälpverktyg. Därför blir också spelkoll dessvärre verkningslöst som spelansvarsverktyg. Kom ihåg att 10 % av spelarna står för 50 % av omsättningen och det är i denna grupp vi hittar många av problemspelarna. 

Jag vill att spelkoll skall vara obligatoriskt för alla kunder med spelkort eller spelkonto. Då kan Svenska Spel använda utfallet från spelkollen och på olika sätt kommunicera med de spelare som uppvisar ett spelbeteende som inte är sunt.

Svenska spel envisas med att i reklamkampanjer lägga allt ansvar på spelaren. ”Det är bara du själv som vet vad som är lagom” kunde man nyligen läsa i en dubbel helsidesannons i våra dagstidningar. Jag kan upplysa Svenska Spel om att en problemspelare har inte den förmågan. Det finns inget lagom. De spelar till dess att pengarna är slut – det är själva grundproblemet för spelberoende. Det är den här gruppen som behöver spelkoll allra mest. Vad skall då Svenska Spel göra när spelkoll visar rött ljus? Det återkommer vi till i nästa vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s