Det finns idag runt 6.400 butiker, livsmedelsaffärer, bensinstationer m.fl som har avtal med Svenska Spel (SvS) om att sälja deras spel och/eller lotter. Den största delen av SvS försäljning sker fortfarande i butik trots ”konkurrens” från internet. De allra flesta ombud gör ett bra jobb men hos alltför många ser det inte roligt ut.
Till att börja med så kommer man knappt in genom dörrarna för alla parasoller, flaggor, vimplar, ballonger och handskrivna skyltar som berättar om utbetalda vinster, kommande jackpotar och erbjudanden om andelsspel. Skall man köpa en kvällstidning så blir man tillfrågad om att istället köpa två trisslotter, så blir man bjuden på tidningen och får dessutom en kexchoklad på köpet. Hade det varit en renodlad spelbutik hade det varit mer okej men då spel säljs i vanliga tobaksaffärer och livsmedelsaffärer så behöver försäljningen vara något mer behovsorienterad än så.
Information om spelberoende och telefonnummer till stödlinjen går knappt att hitta. Ofta är det begränsat till en folder i storleken 3×5 cm som står undangömd i ett hörn eller för tillfället är slut.
Jag skyller inte på handlarna. De vill tjäna pengar och de gör väl som de blir tillsagda. Jag förstår också att det är svårt för en enskild expedit att börja ställa frågor till kunden om hans spelbeteende när det börjar bli kö bakom. Det bäste vore om det var obligatoriskt med ”spelkort” och ”spelkoll” (se tidigare inlägg). Då hade ansvaret för dialogen istället hamnat hos SvS. Låt det också vara obligoriskt att emellanåt lämna ut ett enkelt informationsmaterial om risker med spel och upplysning om hjälpverktyg och möjligheter till hjälp och stöd.
Det finns också avarter bland spelombud som erbjuder kreditspel för stamkunder, slarvar med 18-års kontroll och även de som tillhandahåller illegala spelmaskiner, men det tillhör naturligtvis undantagen.
Jag efterlyser en tydligare instruktion till spelombuden. Det handlar om uppskyltning som inte bara bör vara prydligare rent estetiskt utan också mer saklig och informativ. Det bör också vara krav på att ge plats för att informera om risker med spel. Det vore också smakfullt om man upphörde med tilläggserbjudanden som strandkuddar, choklad och kvällstidningar. Till sist så vore det önskvärt med en säljmetodik som är mer kund- och behovsorienterad och naturligtvis en obligatorisk 18-års kontroll.
Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/spelberoende” rel=”tag”>spelberoende</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/spelmissbruk” rel=”tag”>spelmissbruk</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/spelansvar” rel=”tag”>spelansvar</a>