Vem behöver Vegas?

 

34477868191Jag blir mer och mer irriterad över Svenska Spels (SvS) Vegas-automater. Jag själv har inte haft problem med just detta spel, jag har faktiskt inte ens provat. Däremot så har jag på senare tid  intervjuat och samtalat med Vegasspelare, såväl förströelse-spelare som problemspelare. Jag har också samtalat med SvS, som har monopol på att driva dessa 7.000 maskiner, utplacerade på restauranger runt om i landet.

Det som slår mig är att ingen egentligen verkar tycka om detta spel. Spelberoende personer jag samtalat med önskar inget hellre än att maskinerna försvann eller åtminstone att SvS gör det obligatoriskt att använda spelkort så att de kan spärra bort sig och göra det omöjligt att spela. Personal från det statligt ägda monopolföretaget SvS som jobbar med Vegas verkar inte heller speciellt imponerade eller stolta över sina spelmaskiner.

De få förströelsespelare (det finns inte så många) som jag talat med, som ser spelandet som ett trevligt inslag i restaurangbesöket, där de spelar för en 50-lapp och lägger en halvtimma, säger att de skulle klara sig lika bra utan Vegas. De enda som är riktigt förtjusta i dessa enarmade banditer verkar vara krögarna, som tjänar stora pengar utan risk eller arbetsinsats, och naturligtvis finansministern. Vi skall ha klart för oss att Vegas omsätter över 7 miljarder kronor årligen och genererar stora överskott till statskassan varje år! Detta gör Vegas till det överlägset största spelet i Sverige. Långt större än både V75 och triss.

Vegas är också ur spelberoendesynpunkt att betrakta som ett farligt spel. Vegas och nätpoker är de spel som fostrar mest spelberoende just nu och jag lovar, det är oerhört många tragiska livsöden därute som beror på förekomsten av dessa enarmade banditer. Detta intygas också av spelberoendeföreningarna och stödlinjen. Dessutom så är maskinerna strategiskt utplacerade. Enligt en utredning från statens utredningstjänst så framkommer ett tydligt mönster där SvS placerar ut många automater i områden där inkomsterna är låga och de sociala problemen är stora. 

En intressant iakttagelse var när Norge för en tid sedan beslutade sig för att lägga ned sin motsvarighet till Vegas. Många var spända på vad som skulle hända. Skulle Vegas-spelarna gå till andra spel? Skulle antalet illegala maskiner öka? Det visade sig att det gick alldeles utmärkt att skrota maskinerna. Vegas-spelarna slutade faktiskt att spela och det var ingen märkbar ökning av omsättning eller problemspelande i andra spelformer.

Det som gör mig än mer irriterad är att det ingenstans i den statliga spelutredningens betänkande ”en framtida spelreglering” diskuteras om det skulle kunna vara ett alternativ att lägga ned Vegas-maskinerna. Tvärtom så stärker man SvS monopolställning med argumentet att det är så säkert att spela på statens maskiner. Skall man spela sönder sig så skall man göra det statligt och reglerat.

Står fördelarna i rimlig proportion till nackdelarna? I den ena vågskålen ligger massor av sociala problem, beroende, missbruk och kriminalitet. I den andra ligger 2 miljarder!

Hur mycket sämre land blir Sverige att leva i utan 7.000 enarmade banditer? Vem behöver Vegas?