Unikt tvistemål i Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) vid Svea hovrätt. 

Målet PMT 4156-21 rör en tvist mellan en privatperson och Betsson (BML Group Ltd). Något liknande är aldrig tidigare prövat i övre rätt. 

Saken gäller en spelare som under 2009-2014 omsatte omkring 150 miljoner kronor på slots-spel, som är en typ av nätksasino. Spelaren besökte varumärket Betssons spelsajt betsson.se. Nettoförlusten uppgick till drygt 7 miljoner kronor. Spelprodukten nätkasino var under de aktuella åren helt förbjuden och erbjöds överhuvudtaget inte i Sverige. Detta då spelformen ansågs särskilt riskfylld. Betsson kunde, trots avsaknad av tillstånd i Sverige, tillhandahålla speltjänster till svenska konsumenter genom sin svenskspråkiga webbsida genom det av Betsson AB helägda dotterbolaget BML Group Ltd, registrerat på Malta. 

Spelaren hävdar att Betsson tillhandahöll och främjade spel som var olagliga i Sverige och att genom aggressiv marknadsföring och bonuserbjudanden ha utvecklat, vidmakthållit och förvärrat dennes allvarliga spelproblem. Spelaren, som har diagnostiserats med diagnosen spelberoende, menar bl.a. att avtalen är ogiltiga och yrkar på att nettoförlusten ska återbetalas. Spelaren yrkar också på ett skadestånd för psykiskt lidande. 

Målet har prövats av Patent- och marknadsdomstolen (en domare) som inte dömde till spelarens fördel. Domen överklagades och nu prövas alltså saken av tre domare i Patent- och marknadsöverdomstolen. Huvudförhandlingen startar på tisdag den 7 November klockan 09:30 i Svea Hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. PMÖD är normalt sista instans i denna typ av mål och domen kan således komma att bli vägledande. 

Målet är av stor principiell betydelse, då det rör skyddet för utsatta konsumenter och spelföretags ansvar enligt såväl den tidigare Lotterilagen som den nuvarande Spellagen.

En övergripande fråga är om det är acceptabelt, vilket den överklagade domen antyder, att den svenska rättsordningen i praktiken skyddar en cynisk exploatering och utnyttjande av sårbara konsumenter, trots att intentionen i svensk spelpolitik och lagstiftning länge har varit sociala skyddshänsyn. 

Spelarens ombud är: 

Jur dr. Jörgen Hettne
E-post: jorgen.hettne@har.lu.se
Tel: 073-9160897

Betsson företräds av:

Advokatbyrån Westerberg & Partners

advokat Stefan Widmark
advokat Petter Larsson
advokat Hans Eriksson
Tel: 08-5784 03 00